Bessen en Pawpaw
PEER – Pyrus communis 'Bloedpeer'
Bijzondere peer met, wanneer rijp, licht roze tot rood vruchtvlees. De peer is vrij klein maar zeer sappig en zoet. Kan zowel als handpeer als stoofpeer gebruikt worden.
PEER – Pyrus communis 'Conference'
Tamelijk grote handpeer die vanwege de bewaarbaarheid veel geteeld wordt. Natuurlijke bewaring echter slechts een paar weken. Plukken vanaf de tweede week van september. Bijzonder lekker als ze wat langer aan de boom kunnen blijven hangen.
PEER – Pyrus communis 'Jefkespeer'
Gezonde boom met hoge productie. Goed windvast. Rijpt september/oktober met lekkere sappige handperen die niet lang te bewaren zijn.
BOTERPEER – Pyrus communis 'Beurré Hardy'
Dikbuikige middelgrote tot grote dessertpeer met fijn, sappig en zeer smeltend vruchtvlees met fijne smaak. Sterke groeier met steile gesteltakken. Plukken in september, bewaart kort. Aanrader. Ook veel gebruikt als tussenstam op kwee.
PEER – Pyrus communis 'Comtesse de Paris'
Middelgrote peer van Franse origine, één van de weinige winterperen die tot februari bewaart. Plukken in november, eetbaar vanaf januari. Draagt zeer rijkelijk, dunnen is belangrijk want kleine vruchten zijn smakeloos. Goede natuurlijke bewaring.
Â
PEER – Pyrus communis 'Saint Rémy'
Een grote stoofpeer, stomp groen tot geelgroen vol roestkleurige stippen en met een rode blos. De schil is ruw, de steel vlezig en de vrucht kleurt roze bij het stoven. Deze peer wordt geplukt in oktober en is goed tot in de lente bewaarbaar. Vanaf januari ook goed als handpeer eetbaar. Gezonde en forse boom met steile groei.
PEER – Pyrus communis 'Jeanne d'Arc'
Oud Frans perenras met middelmatige tot sterke groeikracht. Vraagt een warme standplaats, is goed ziekteresistent. De schil is citroengeel bij rijpheid met wit fijn vruchtvlees, goed sappig en geparfumeerd. Pluktijd begin november, consumptie eind november tot januari.
PEER – Pyrus communis 'Calabasse Bosc'
In Duitsland was deze perensoort vrij algemeen verspreid. De peer kan half oktober geplukt worden en moet na de pluk bewaard worden tot begin december. Pas dan is zij voor consumptie geschikt. Grote peer met wit, sappig vruchtvlees. Lekker indien op tijd (niet te laat) geplukt.
PEER – Pyrus communis 'Gris d'Hiver'
Zeer gezond perenras afkomstig uit Frankrijk. Wordt zeer laat geoogst en is te bewaren tot maart. Hand- en dessertpeer met grote vruchten met smeltend vruchtvlees.
PEER – Pyrus communis 'Belle de Jumet'
Het zeer oude perenras Belle de Jumet, oorspronkelijk afkomstig uit het plaatsje Jumet in Wallonië, wordt vermarkt onder de merknaam Honeybell. Één van de vroegste zomerrassen. Rijpt in augustus.
PEER – Pyrus communis 'Rode Williams'
PEER – Pyrus communis 'Pericosica'
PEER – Pyrus communis 'Durondeau'
Langwerpige, sappige roodbruine peer. Bijzonder aangenaam aroma en erg geliefde smaak. Eetrijp september-oktober. Zeer vruchtbaar.
Â
PEER – Pyrus communis 'Bergamotte Philippot'
Grote, roodkokende stoofpeer. Gezonde boom die weinig gevoelig is voor ziekten. Oogst eind oktober.
PEER – Pyrus communis 'Josephine de Malines'
Zeer fijne, kleine winterpeer voor januari-februari. Liefhebberspeer uit onze streek. Zwakke groeier met afhangende twijgen.
XINJIANG PEER - Pyrus x sinkiangensis
Zeldzame peer in onze streken. Waarschijnlijk een complexe hybride tussen gewone peer en nashipeer. In het noorden van China meer geteeld. Zoeter en van meer economisch belang dan andere (nashi)peren. Boom met mooi rood blad. Kleine peer met goed aroma.
ONDERSTAM PEER- Pyrus communis 'PyrodwarfPBR'
Onderstam voor peer met groeikracht vergelijkbaar met kwee A. Voor halfstam of laagstam onder minder gunstige omstandigheden. Goede verenigbaarheid met alle perenrassen (geen tussenstam nodig) en goede winterhardheid. Over het algemeen vrij moeilijk verkrijgbare onderstam. Geschikte laagstam onderstam voor liefhebbers en beplanting in voedselbossen.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Bloedpeer'
Bijzondere peer met, wanneer rijp, licht roze tot rood vruchtvlees. De peer is vrij klein maar zeer sappig en zoet. Kan zowel als handpeer als stoofpeer gebruikt worden.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Zomer Bloedpeer'
Roodvlezige zomerpeer.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Cocomerina'
Roodvlezige peer uit Frankrijk.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Sanguinole'
Vermoedelijk een roodvlezige peer van Belgische oorsprong. Kan als hand- en stoofpeer gebruikt worden. Rijpt in september-oktober. Vermoedelijk gaat het om dezelfde soort als de Bloedpeer.
Â
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Karmozijnpeer'
Mooie stoofpeer met rode vlekken in het vruchtvlees. Deze roodvlezige peer zou ontstaan zijn uit een kruising van de bloedpeer met Conference en Kreeftpeer.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Beetroot Alex'
Roodvlezige peer uit Engeland. Nieuw in de collectie.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Beetroot Eric'
Roodvlezige peer uit Engeland. Nieuw in de collectie.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Beetroot Ella'
Roodvlezige peer uit Engeland. Nieuw in de collectie.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Samos'
Roodvlezige peer uit Engeland. Nieuw in de collectie.
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Verbelü Dunapataj'
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Verbelü Komlóska'
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Goisbach'
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Kleine Blutmostbirne'
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Neukütter'
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Ingolstadt'
BLOEDPEER – Pyrus communis 'Grosse Böhmische'