top of page
blauwe bessenplant met plukker

Blauwe Bessen

 

Vaccinium corymbosum

 

Blauwe bes, blauwbes, reuzenbosbes, … zijn enkele verschillende benamingen voor dit lekkernij. Vers, op ijs, in gebak, als confituur, ... : bessen zijn een aanwinst voor uw tuin en keuken. Ook UW gezondheid vaart ER WEL BIJ: rijk aan vitaminen, bloedzuiverend, anti-diabetisch, tegen  nachtblindheid, ... en niet te vergeten bevatten deze bessen een hoog gehalte antioxidanten.

Deze blauwe bes groeit op zure heidegrond. Ze haalt gemakkelijk een hoogte van 1,5 tot 2 m (met een opbrengst tot 4 kg per struik !).

De planten zijn het hele jaar door een streling voor het oog: in de lente mooie witte bloempjes, 's zomers een zee van blauw, prachtige herfstverkleuring van het blad en 's winters rode takken zoals bij Cornus.

Een goede mulchlaag is aangewezen: de plant heeft, zeker als de bessen groeien, een grote vochtbehoefte!

 

Amerikaanse bosbessen zijn rijk aan antioxidanten. Deze stoffen zouden het risico op het krijgen van hartaandoeningen verkleinen en de vorming van bloedstollingen verminderen. Daarnaast zouden ze ook schade aan cellen en DNA voorkomen bij kanker, hartkwalen, suiker en misschien ook hersendegeneratie. Anthocyaan komt -in mindere mate- voor in andere 'rode/blauwe vruchten': blauwe bes, aardbei, aubergine, blauwe druif, framboos, kers, pruim, rode appel, rode paprika, tomaten (ketchup!) en ook rode wijn.

In bosbessen is ook een andere interessante stof aanwezig, pterostilbeen, die de plant als antwoord op stress van schimmels en ultraviolet licht aanmaakt. Deze stof zou kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Pterostilbeen werkt net zo goed als het commercieel medicijn ciprofibraat, maar pterostilbeen zou nog effectiever zijn en minder bijwerkingen hebben. (http://www.rense.com/general56/choles.htm)

Daarnaast zijn -niet te vergeten- blauwe bessen  rijk aan vitamine C, vitamine A ( gezichtsvermogen!),vitamine B, een tal van mineralen en sporenelementen zoals ijzer en magnesium. Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht aan het lichaam. Blauwe bessen  bevatten een stof die de suikerspiegel in het bloed kan regelen. Blauwe bessen: bloedzuiverend, verbeteren geheugen, als ontslakkingsmiddel voor de spijsvertering... Kortom, een aanwinst voor elke tuin!

Niet enkel de bes wordt gebruikt, ook het blad heeft zijn nut. Thee van de bladeren helpt tegen verkoudheid, keelpijn, diarree en diabetes.

Enkele soorten in mijn assortiment:

 • Goldtraube 71: grote donkerblauwe bessen, groeikrachtige sterke plant, hoge productie, oogst eind juli

 • Dixi: matige groeikracht, grote struik, redelijk grote donkerblauwe bes, late oogst sept/okt)

 • Powder Blue: late variëteit met een eucalyptuskleurig blad, rijp vanaf medio augustus tot einde herfst

 • Chandler: heel dikke bessen, bessen rijp medio juli

.....

blauwe bessenproducten

Blauwe Bessen Producten

Blauwe bessen wijn 750ml 9 euro

 

Blauwe bessen likeur 500 ml   14.5 % alcohol 12 euro

Blauwe bessen sap (gepasteuriseerd 100% puur sap) 750 ml        5,50euro

 

 

 

 

 

In de pers  ....

https://www.rechtvanbijdeboer.be/planten-en-bessen-uit-brabant-kleinschalig-familiaal-en-%C3%A9%C3%A9n-met-de-natuur?fbclid=IwAR3bVaMRJVOYMXVl2k4jDmOxQMB-_h8roL2NwJMimOfHgWlv33SW1HfJt08

 

 

Planten en bessen uit Brabant: kleinschalig, familiaal en één met de natuur

 

Steven Holemans uit Scherpenheuvel heeft een hart voor de natuur. Al van kindsbeen af is hij gegrepen door de buitenmicrobe. Vandaag kweekt hij verschillende soorten planten en fruit. De blauwe bessen zijn het paradepaardje van de zaak maar Steven werkt ook met onbekendere soorten, zoals de exotische pawpawplant. Een gesprek met Steven, de man die van zijn droom zijn beroep maakte.

Stap voor stap naar zelfstandigheid

De basisvereiste om te kunnen boeren is land. Als jonge gast zat Steven echter zonder, of toch bijna. En wat hij had, was versnipperd. Toch moest en zou hij boeren en dus investeerde hij zwaar. Om zijn lening af te betalen bleef Steven werken in een fabriek terwijl hij zijn kwekerij van eetbare gewassen opbouwde. Vandaag staat er een succesvolle kwekerij. Er groeien allerlei eetbare planten, met een hoofdrol voor blauwe bessen.

Het genot van zelfpluk

De heerlijke blauwe bessen kan je zelf gaan plukken in Scherpenheuvel. Tussen half juni en half oktober zijn ze rijp. Doordat Steven meerdere variëteiten kweekt, wordt de productie gespreid over meerdere maanden. Handig voor Steven, die er in het bedrijf alleen voor staat, maar ook voor de enthousiaste klanten die meerdere weken per jaar kunnen komen plukken. “Voor mij is het belangrijk dat de mensen na hun bezoek tevreden zijn en blijven terugkomen. Mensen willen natuurlijk in de eerste plaats lekkere bessen, maar ze zijn ook op zoek naar de ervaring van de zelfpluk en om te genieten. En soms blijven de plukkers gewoon picknicken tussen de bomen. Als zij gelukkig zijn, ben ik dat ook."

Eetbare Planten

Steven weet op voorhand nooit wat er na de zelfpluk overblijft. De ene dag komen er 25 plukkers langs, maar op piekdagen kunnen het er wel 125 zijn. Hoe dan ook gaat de overschot bij Steven niet verloren. Hij verwerkt de overblijvende rijpe bessen tot confituur, sap, wijn en bier. Zo kan hij bovendien het hele jaar producten met blauwe bessen verkopen.

Maar er is meer. Steven kweekt en verkoopt nog heel wat andere eetbare vruchten, zoals druiven en kersen. Bovendien experimenteert hij al meer dan 15 jaar met de pawpawplant. Deze plant werd honderden jaren geleden al gekweekt door indianen in Noord-Amerika. Zij schreven de plant geneeskrachtige werkingen toe. Ook Steven gelooft rotsvast in de heilzame werking van de pawpawplant, ook wel Indianenbanaan genoemd. Na lang zoeken heeft hij een hele verzameling van bestaande rassen paw paw, en daarnaast nog eigen veredelde rassen met goede kwaliteiten zoals smaak en opbrengst. En dat allemaal puur natuur.

Recht van bij de boer

Als je Steven hoort vertellen, is het snel duidelijk dat hij heel hard moet werken. Toch kiest hij vol overtuiging voor wat hij graag doet. Daarom is de rechtstreekse verkoop dé logische keuze voor hem. Zo kan hij zelf kiezen hoe hij de bessenoogst verdeelt. Is de opbrengst eens wat minder, dan kunnen de mensen niet komen plukken en houd hij ze voor eigen productie. Die vrijheid zou hij niet hebben mocht hij zijn bessen aan een grote supermarkt leveren.

De variatie aan planten en de zoektocht naar heilzame soorten, de plukboerderij waar mensen in alle rust komen om te genieten of de families die hun kroost loslaten op de bessenstruiken,… Voor Steven zijn het allemaal onderdelen van een job die elke bureaujob doet verbleken.

 

Andere gezonde dingen uit eigen tuin

Voor elke kwaal is wel een zalfje, pilletje of siroopje. Onze voorouders zochten vroeger al in de plantenwereld naar kruiden, gezond voedsel, … om zich sterk te houden en ziektes te behandelen. Veel geneesmiddelen zijn gemaakt van planten. De mens is van nature een fruiteter.

Waarom niet in uw tuin een hoekje voorzien voor enkele 'weldoeners'. Gebruiks -en teeltvriendelijke planten, waarmee elke doorsnee tuinier zonder moeite de beste resultaten behaalt.

 

Hieronder enkele 'helende' planten uit mijn assortiment.

 • blauwe bessen / Amerikaanse bosbes
 • Paw paw (Asiminia Triloba)
 • Japanse Holpijp (equisetum japonicum)
 • aardpeer (Helianthus tuberosus)
 • vijgen (Ficus carica)
 • en iets totaal anders, maar zeker gekend : bachbloesemflesjes

 

Equisetum japonicum

Niet voor onze gezondheid, wèl voor alle planten in uw tuin. Aftreksel van de plant bevat veel kiezel: schimmelwerende werking voor planten.

overige info : groenblijvend, kan op droge én vochtige (oever/moeras) standplaats, geliefd bij het bloemschikken.

+- 150 cm

vanaf € 5.00

 

 

 

Helianthus tuberosus

'doorlevende zonnebloem'

 • knollen goed voor diabetici ( knollen bevatten zeer weinig glucose -suikers- en zijn ook zeer geschikt als groente. De knollen slagen 'inuline' op; deze stof is een uit fructose opgebouwd suiker.
 • bevat ook : biotine (een vitamine), calcium, silicium, ijzer en natrium (mineralen). Weldadig effect op reuma, jicht, verstopping,...
 • smaakt als artisjok met het zoete van een schorseneer
 • licht verteerbaar

De plant stelt weinig eisen, maar standplaats mag zeker niet te nat zijn (rotten). Soms komen er 'zonnebloemachtige' bloemen aan de plant na half september en bij genoeg zon. Oogst pas na eerste vorst, zoniet zijn de knollen minder lang houdbaar, kleiner én minder zoet. Weinig onderhevig aan ziekte, kunnen wel last hebben van woelmuizen ( tip : zee-ui!)

 

 

VIJG

Ficus carica

winterharde vijgen vanaf € 8.00 (40-60 cm)

€ 30,00 grote, zware struik 150-200 cm

Verlangt beschermde en zonnige standplaats. Ideaal is een zuidermuur. Plant in rust winterhard tot zeker - 15 °C en de vruchten tot - 5 °C.

Vruchtvorming in de herfst en vijgen ontwikkelen zich verder in de lente. Oogst zomer/herfst.

weetjes

 • vijgenbrij op ontstekingen doen het gezwel vlugger rijpen
 • gedroogde vijgen in verse olijfolie zijn goed tegen constipatie
 • witte vocht uit jonge vijgenbladeren maakt littekens soepeler en mooier

 

 

 

' BACHBLOESEMFLESJES'

donkere flesjes met bijhorend, handgemaakt druppelpippet

€ 0,90 /stuk vanaf 100 stuks

€ 1,00/stuk

voor gevulde flesjes met Resque of andere remedie naar keuze €5,00 voor 30 ml

bottom of page