top of page
pawpaw achtergrond

Pawpaw

Pawpaw (Asimina triloba)

De pawpaw is een bladverliezende plant die verkleurt in de herfst. De boom of struik wordt wel to  zo'n 4 à 6 m hoog. De pawpaw verdraagt ​​goed schaduw volle zon, maar ook enige zon wordt goed verdragen. Tot nog toe zijn er geen ernstige ziekteproblemen in de teelt van de pawpaw.

 

De vrucht wordt zo'n 5 tot 15 cm groot en heeft de vorm van een dikke 'patat' en soms zelfs wat 'paas-eivormig'. Ze is heel lekker en smaakt naar iets tussen mango en banaan. Ze is rijk aan eiwitten, vitamine C en vitamine A. Het is een zeer voedzame en vitaminerijke vrucht die tot wel 450 gram kan wegen, afhankelijk van het ras. Ze is heel lekker als ze volledig rijp is. De vrucht bevat 2 rijen van boonvormige zaden. Om een ​​idee te krijgen van haar unieke smaak, kan u bij onze automaten de vruchten kopen in het vroege najaar (vanaf +- oktober). 

 

De boom is onze streken winterhard. De meeste rassen, die in de noordelijke streken van Amerika rijpen in korte zomers, rijpen hier volledig af. De plant heeft een piramidale groeivorm. De apart staande donkerbruine, fluweelachtige bloemen verschijnen voor de bladeren in de lente op eenjarige twijgen (twijgen van het vorige groeijaar). De bloemen kunnen een diameter tot wel 5 cm hebben. De meeste bloemen zijn zelfsteriel en hebben dus kruisbestuiving (dus met een ander ras) nodig. Sommige rassen zijn ook zelfbestuivend. 

Vruchtgrootte: 3-15 cm lang en 3-10 cm hoog. Het vruchtgewicht is 200-450 gram. De vruchten hangen alleen of in trossen ('clusters'). De vruchten zijn zeer aromatisch en lijken te smaken naar banaan, mango en ananas.  Gekoeld zijn de vruchten 3 weken goed te bewaren, soms zelfs langer (afhankelijk van de soort). Bladeren worden in de herfst vaalgeel. De bomen zijn in zone 5 winterhard (tot –25°C). Ze vragen minimaal 400 uur koude en 160 vorstvrije dagen. 

Pawpaw, de ideale fruitboom

 • groet op elke grond waar fruitbomen zich goed voelen

 • winterhard: tot -28° C

 • lange bloeiperiode (weinig last van door nachtvorst totaal beschadigde bloemen, dus gegarandeerd elk jaar vruchten)

 • Lage vatbaarheid voor ziekten (geen probleem met insectenplagen en schimmelziekten)

 • Geen probleem met vogelvraat

 • Fruit is zeer voedzaam en bevat veel vitaminen en mineralen

 • Medicinaal (medicijn tegen kanker, detox, remedie tegen luizen, ...)

Rassen

Hier enkele van de vele rassen die ik staan heb, heb in totaal meer dan 35 gekende rassen van over heel de wereld en meer dan 40 rassen van eigen kruisingen. De vermelde soorten heb ik allemaal in mijn productiegedeelte.

 • Allegheny
  Eén van de nieuwere Petersonrassen met zeer goede eigenschappen, Prima 1216 is een goede bestuiver voor dit ras en andersom ook. Smaak is erg goed te noemen. De zaden zijn ook erg klein. De vruchten wegen gemiddeld 120 tot 200 gram.  Rijpt vrij vroeg in het seizoen af. Uiteindelijke hoogte van Pawpaw is 3 m hoog met een mooie piramidale groei. Dit ras heeft een goede smaak. De schil is bleek voor een Pawpaw. Redelijke vlezige vrucht. Acht procent van het gewicht van de vrucht bestaat uit zaden. Smaak is zoet, rijk en met een tint van citrus. De textuur is redelijk stevig en glad. Het vlees heeft een gele kleur. De plant is productief tot het punt waarbij de grootte van de vruchten eraan gaat leiden. Bomen moeten daarom gedund worden, zodat de vruchten zwaarder dan 200 gram worden.  De klanten hebben ervoor gezorgd dat deze soort één van de vijf geïntroduceerde pawpaws van Neal Peterson geworden is. Ook al is deze vrucht kleiner, hij bevat meer zaden dan de andere pawpawrassen die geselecteerd zijn.

 

 • Big Sweet Boobs nr 1
  Big Sweet Boobs  nr1  is één van de  zaailingselecties (na gerichte kruisingen) die door mij zijn goed bevonden. Het zijn dikke rond- ovaalachtige vruchten (200-500g) die een zoete banaan-mango smaak hebben. Is laat rijp (oktober-november), vruchten bewaren 4-6 weken in koeling. Boom is zeer vruchtbaar: laatste 3 jaar 25-30 kg.

 

 • Davis
  Geselecteerde wilde zaailing door Corwin Davis omstreeks 1959 in de VS. Langwerpige groene vruchten, gelig vruchtvlees bij rijpheid. Goede (banaan)smaak. Goede bestuiver voor andere rassen. Rijping in oktober (over een periode van 2 weken). Goede groeier, geschikt voor elke ‘gewone’ tuingrond. Kan tot 3 meter groot worden, vormt een mooie, brede ‘struik’. Weinig ziektegevoelig. Vormt in het late voorjaar  prachtige bruine bloemen. Een soort die in het wild in Michigan door Corwin Davis in 1959 geselecteerd is. In 1961 werd de selectie door Bellevue, Michigan geïntroduceerd. Een redelijke grote vrucht, ongeveer 12 cm lang,  groene schil,  geel vlees,  grote zaden en rijpt in de eerste week van oktober in Michigan. Hij kan koel goed bewaard worden. Vrucht eerder klein.

 

 • 'dikke zoete' nr1
  Eigen selectie uit zaailing zoals de naam zegt  dikke zoete vruchten 200-400g,  rijp vanaf half september tot  half oktober, zeer vruchtbare boom. Laatste 3 jaar gaf deze 18 jarige boom tussen de 30 en 40 kg vruchten .

 

 • Halvin
  Halvin is een geheel nieuw ras in de EU wilde selectie uit Iowa USA  met grote potentie,Voor deze Pawpaw is kruisbestuiving nodig, goede bestuivers zijn: Sunflower, Prima 1216 ( andere rassen kunnen ook maar de genoemde hebben sterk stuifmeel). Vruchten bevatten veel smakelijk vruchtvlees en een laag percentage pitten.

 • Kentucky Champion

 

 • Mango
  Mango is één van de stevigste van alle Pawpaw’s en wordt al snel een kleine boom met grote, smakelijke vruchten en  oranjegele vruchtvlees weinig pitten die gemakkelijk uit de pulp gaan.

 

 • Maria’s Joy ( Davis x profilic) 
  Vruchten van 200 tot 400 g  met aangename tapioca mango smaak  met weinig pitten. Er is kruisbestuiving nodig, goede hiervoor zijn: Sunflower, Prima.

 • Mary Foos Johnson

   

 • Mitchell
  Mooie middellange geelgroene vrucht met gelig vruchtvlees bij rijpheid. Goede smaak (banaan/mango) met weinig pitten. Goed productief ras, met vaak clusters van vruchten 120 g. Rijp eind september - oktober. Rijpt over een periode van 2 à 3 weken. Weinig ziektegevoelig. Grootte van de vrucht is medium. Lichtgele schil. Uitstekend smaak.

 

 • NC 1
  NC1 (Davis x Overleese) heeft mooie lange, groene vruchten met gelig vruchtvlees. Bij rijpheid goede smaak (rijpe banaan). Rijp vanaf begin september. Rijpt over een periode van een tweetal weken. Goede groeier. Relatief weinig zaden . Goede smaak en stevige structuur van het vruchtvlees. Productie van de NC1 ligt iets lager dan andere variëteiten, maar wordt gecompenseerd door een uitmuntende vruchtkwaliteit. Vruchten wegen tussen de 300 en 500 gram.

 

 • Overleese
  Mooie lange groene vruchten van 150 à 250 g met gelig vruchtvlees. Goede smaak (rijpe banaan/mango). Goed gekend ras. Rijp in oktober. Rijpt over een periode van een tweetal weken. Vrucht is vrij groot. Minder zaad maar groot. Uitstekende smaak.

 

 • Prima 1216
  Prima is een zeer goede variëteit die als één van de weinige als zelfbestuivend beschreven staat, al blijft het aanbevolen 2 verschillende te planten. De vruchten rijpen af in oktober met grote mango-vormige vruchten die in clusters tot wel 5 aan 1 steeltje groeien. Smaak vrucht is als een mango met banaan, en een ietwat tropische smaak. Textuur is bijzonder, romig en zeer zacht om te eten. Aanbevolen bestuiver Shenandoah, Wabash, Susquehanna, Rappahnock en Sunflower (combinatie van één van deze geeft grotere vruchten)

 • Profilic

 • Rappahnock
  Deze soort heeft een ongebruikelijke groei, omdat de bladeren horizontaal staan. De kleine vruchten 95 g  groeien in clusters en lijken op mango’s. De pulp is helder geel, de smaak is medium met een heerlijke tropische smaak. Vast vlees. Goede opbrengsten. Slecht 3% van de vrucht is zaad (bijzonder hoog vruchtgehalte). Zoete, verfrissende smaak. Behoort ook tot de Peterson kwekersrechten.

 

 • Rebecca s gold
  Rebecca s gold  is een boonvormige zachte zoete vrucht 200-300g met zeer dunne schil

 

 • Shenandoah
  Een niet zelfbestuivende, die graag gezelschap heeft van Susquehanna, Sunflower, Prima 1216 en Allegheny. Vruchten van 150g  die lijken op mango’s en een romige, exotische smaak hebben die lijkt op banaan met mango. Hoge opbrengst, vruchten hebben een gemiddelde grootte. Eén van de meest productieve r
  assen in de VS. Rijp in oktober en rijpt over een tweetal weken.

 • Summer Delight

 • Sunflower
  Sunflower heeft vruchten van 150-200 gram met een goede  smaak, wel bitter juist onder schil en schil zelf. Zelfbestuivend ras, maar betere vruchtzetting met een andere cultivar. Rijp eind september - begin oktober.  Vrucht bevat relatief weinig pitten. Vruchten zijn langwerpig en hebben een bijzondere banaan-achtige smaak.

 

 • Susquehanna
  Dit is één van de lekkerste en grootste onder de Pawpaw’s. ze bevatten weinig pitten in de vrucht. De vrucht heeft een dikkere schil, waardoor deze minder kwetsbaar is en meer geschikt voor de handel. Deze soort geeft relatief minder vrucht, maar ze zijn wel excellent van kwaliteit. Ideale bestuivers zijn Prima1216, Sunflower, Shenandoah, Rapphanock en Allegheny. Rijp vanaf september. Smaak lijkt op mango en banaan, met een exotische toets.

 

 • Sweet Alice
  Sweet Alice heft mooie, langwerpige groene vruchten tussen de 100 en 140 gram. Goed van smaak (bananensmaak), eerder zoetsmakend. Rijp begin oktober. Dit ras heeft middel grote vruchten en een goede productie.

 • Tallahatchie

 

 • Taytwo
  Lichtgroene schil, geel vruchtvlees. Rijp vanaf begin september Middelgrote vrucht van ongeveer 120 gram. Uitstekende smaak. Deze soort kan tot -30°C verdragen.

 

 • Taylor
  Taylor is een productieve Pawpaw en rijp vanaf begin september. Geeft een vrij grote oogst van zoete vruchten 120 g met lichtgeel vruchtvlees. Deze Taylor draagt vaak clusters van maximum zeven vruchten.

 

 • Tropical Treat™
  Tropical Treat is een vrij nieuw ras selectie uit het wild (Kentucky USA). Kruisbestuiving nodig,  goede bestuivers zijn Sunflower, Prima 1216. Vruchten van 180-300 g bevatten veel smakelijk geel vruchtvlees en een laag percentage pitten, maar wel grote pitten. Eén van de smakelijkste rassen met een echte milde en aangename tropische smaak.

 

 • Wabash ®
  Wabash heeft zoet, middelgroot ronde vrucht 200-350g en smakelijk geeloranje vruchtvlees. Kan tot -25°c vorst verdragen. Zeer vlezig. Amper 6% zaad. Textuur medium stevig, romig, glad. De algehele kwaliteit en kwantiteit van het fruit van deze variëteit is uitstekend.

 

 • Wells
  Wilde selectie uit Indiana USA 1990 smakelijk fruit 120-300g, rijp vanaf half september

Prijzen


5 planten betalen + 1 gratis (de goedkoopste gratis bij verschillende prijzen)
10 planten betalen + 3 gratis (de goedkoopste gratis bij verschillende prijzen)

gewone pawpaw

kortingen bij grotere afname

1j maat 10-20 cm: € 6,00 

1-2j maat 25-30 cm: € 8,00

2j maat 40-60 cm: € 12,00

 2-3j maat 60-80 cm: € 15,00

2-3j maat 80-100 cm: € 20,00

3 j maat 100-120 cm: € 25,00

3-4j maat 120-140 cm: € 35,00

4-5j maat 140-160 cm: € 45,00

5-6j maat 160-180 cm: € 75,00

6-7j maat 180-200 cm: € 95,00

7-8j maat 200-220 cm: € 110,00

8-9j maat 220-250 cm: € 125,00 

10-15j  35-55l pot hoogstam  maat 250-380cm prijzen afhankelijk dikte stam en hoogte (dragen vruchten 10kg)

10-15j  130l pot struik maat 250-350cm (dragen vruchten tot 10kg per boom)

geënte pawpaw (gecultiveerde rassen)

zoals: Allegheny, dikke zoete, Davis, Halvin, ...

3j  maat 30-60cm € 27

3-4j  maat 70-100 cm € 45

3-4j maat 100-130 cm € 55

4-5j maat 130-160 cm €65 halfstam

5-6j maat 170-200cm €115  geven bloem en vruchten

penwortels pawpaw(blote wortel)

geen probleem voor de hergroei van de planten omdat deze op een speciale manier worden geoogst en de wortels amper worden beschadigd,

zijn leverbaar van oktober tot april

maat 10-15cm 3 euro stuk

maat 15-30cm 6 euro stuk

maat 60-80cm 12 euro stuk

maat 80-100cm 15 euro stuk

 

Gallerij

Dracunculus vulgaris (drakenwortel)

Dracunculus vulgaris is een heel aparte plant dat tijdens de bloei geur verspreidt en daardoor aasvliegen (helpen bij bestuiving PAWPAWs!)aantrekt. Die zorgen dan voor de bevruchting van de plant.

Dracunculus vulgaris
bottom of page