top of page

Lonicera caerulea

honingbes

Aangename, zoete smaak (met een klein zuurtje) en worden vers gegeten (in een dessert bijvoorbeeld) en (al eeuwen) verwerkt tot jam, sap, moes of compote: zeer gezond! De bes is langwerpig en berijpt blauw. De ruim 1,5 m hoge struik groeit het best in de zon (tot iets schaduw) in vrijwel elke vochthoudende grond en zijn weinig ziektegevoelig.

Ze rijpen vrij vroeg: ongeveer de eerste week van juni. Plant deze samen met een ander ras want kruisbestuiving geeft de beste vruchtzetting.


rassen:

'Bleu' (medium, donkerblauwe zoete bes)

MA (laatbloeiend, dikke zoete bes)

ME (medium, scherpe tot zoete smaak van bes)

BO (vroege bessen, zoete toets)

LA (late, zoet/zure bes)

RV (heel late, paarse bloemekes)

kamtschatica (zoete smaak)Actie honingbessen

hoogte tussen 90-140 cm per stuk € 30

4 voor € 100

Enkele variëteiten honingbes in dit actie-assortiment

- Lonicera caerulea ‘Borealis’ : Een Canadees ras. Selectie met opvallend zoete en grote bessen, rijp einde juni. De gemiddelde grootte van de bes is 1,6 g. Het fruit valt er niet af. Stevig vastgemaakt aan de stengel. Net als alle andere honingbessen meer dan winterhard. Ook de bloemen zijn niet vorstgevoelig. Geschikt voor een humeuze goed afwaterende bodem. Plant twee verschillende soorten aan met het oog op kruisbestuiving (bvb Aurora).. Een matig krachtige groeier, tot 1,4 m. Heeft een spreidende maar compacte groeiwijze.


- Lonicera caerulea var.kamtschatica 'Sinoglaska' is een zelfbestuivende honingbes, bloeit in april met witgele bloemen en met een zeer vroege pluktijd (begin mei) . Sinogloska produceert grote donkerblauwe vruchten (tot 3 cm). Ze lijken qua kleur op blauwe bessen maar smaken wat frisser. Langlevende fruitstruik die tot 35 jaar oud kan worden. Hij wordt tot 2,2 - 2,5 m hoog en heeft een compacte, bolvormige groeiwijze. Een zeer productieve variëteit, vroeg vruchtdragend en zeer vorstbestendig. Zoete vruchten, tot 5 kg per volwassen struik. Houdt van lichtzure grond, groeit ook goed op neutrale en alkalische grond. Geeft de voorkeur aan zonnige en halfschaduwrijke plaatsen. Het wordt aanbevolen ten minste twee variëteiten Kamschatika-bessen naast elkaar te planten, om de vruchtdracht van de struiken te verhogen.


- Lonicera caerulea var. kamtschatica ‘Leningradski Velikan’ : Een van de meest gekende Russische rassen. De bessen zijn eerder cylindrisch . Smaakvol en aromatisch, vrij zoete bessen. Relatief grote opbrengst van volwassen plant (+-1m70) 2.5 tot 3 kilo/struik


- Lonicera caerulea var. kamtschatica ‘Czuc Jimskaia’ : Russische variëteit


- Lonicera caerulea var. kamtschatica ‘Vostorg’ : Russische variëteit. De plant is vrij rechtopstaand met lange, vaak skeletachtige takken. De vrucht is langwerpig, 2,5 tot 3 cm, kegelvormig aan de basis en aan de top (met ‘kleine haartjes’). Aroma’s zijn zoet met een eerder discreet zuurtje. De geclusterde rijping vergemakkelijkt het oogsten, maar de vruchten vallen vrij gemakkelijk af. De oogsttijd is vrij kort. De opbrengst per plant is 2,5 tot 5 kg. 


-Lonicera caerulea aurora


-Lonicera caerulea zojka


-Lonicera caerulea wojtek

bottom of page