top of page

Morus alba

witte moerbei

Morus alba, ook wel witte moerbei genoemd, is een middelgrote, bladverliezende boom, die afkomstig is uit China en West-Azië en voornamelijk bekend staat als voedselplant voor de zijderups. De witte moerbei heeft een ronde vorm met een breedgespreide kroon, de bladeren zijn lichtgroen, diepingesneden, ovaal tot hartvormig en ongeveer 12 cm lang. Morus alba bloeit in maart en april, met onopvallende, mannelijke en/of vrouwelijke bloempjes, later gevolgd door eetbare moerbeivruchten. De boom houdt van een beschutte standplaats in volle zon en een, liefst, kalkhoudende, vochtige, maar goed doorlaatbare bodem. Hij is goed winterhard, enigszins droogtetolerant, verdraagt redelijk zeewind en luchtvervuiling.


Morus alba ’Blanc’

Moerbei met witte vruchten. Draagt ​​al als zeer jonge boom witte vruchten die eetbaar zijn. Deze plant wordt ongeveer 3 meter hoog. De bloemkleur is groengeel. De bloeiperiode is mei – juni. Deze plant is winterhard. De Twijgen van de witte moerbei zijn grijsgroen en behaard.


Morus alba 'Galicia'

Een bladverliezende struik of kleine boom. Het heeft groene bladeren, bloeit rond juli of augustus, vruchten van ongeveer 1-3 cm groot en wit en rood van kleur. Het geeft de voorkeur aan zonnige, tegen de wind beschermde locaties. Hij houdt van lichte zand- en kleigrond. Ideaal om als haag te planten. Fruit is geweldig voor sappen en jam. Vorstbestendige variëteit. De witte moerbeiboom produceert eetbare bessen. 'Galicija' bereikt de oogstleeftijd op jonge leeftijd (onder gunstige omstandigheden ongeveer 3-5 jaar oud) en de opbrengsten zijn overvloedig. De bessen zijn eerst wit, maar worden tijdens het rijpen donkerder en zwartpaars. De bessen lijken qua uiterlijk op bramen en de smaak is aangenaam en zoet, rijk aan voedingsstoffen en vitamines. Ze omvatten b.v. C- en K-vitamines, ijzer, calcium, eiwitten en vezels. Ze kunnen worden gebruikt zoals ze zijn of gedroogd. De witte moerbei gedijt op een warme, zonnige en beschutte plek op diepe leemgrond. Hij verdraagt ​​ook enige droogte, hoewel hij het beste gedijt in verse, doorlatende grond.


Morus alba 'Lavendel'

Relatief goed winterharde selectie met vrij grote, witte vruchten die in de volle zon iets lavendelkleurig worden. De hoogte na 10 jaar is 3 m. De bloemkleur is onopvallend groen-wit. De bloeiperiode is mei – juni. Deze plant is goed winterhard.


Morus alba ‘Milanówek’

Wat de ‘Milanowek’ zo bijzonder maakt, zijn de vruchten. Deze hybride produceert sappige en zoete moerbeien die zowel vers gegeten als verwerkt kunnen worden in diverse gerechten. De pluktijd voor moerbeien varieert, maar over het algemeen vindt dit plaats in de zomer, meestal van juni tot augustus, afhankelijk van het klimaat. Deze hybride moerbeiboom gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats en is niet erg kieskeurig wat betreft de bodemkwaliteit. Het is een winterharde boom die goed aangepast is aan verschillende omgevingen. De ‘Milanowek’ is een waardevolle toevoeging aan voedselbossen, waar het niet alleen voedselproductie ondersteunt, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit en het algehele welzijn van het ecosysteem.


Morus alba 'Nana'

'Nana' is een kleinere compacte witte moerbei met een ronde vorm. In het voorjaar veranderen onopvallende witte bloemen in rode moerbeien en in de herfst donkerpaars. De strakkere compacte groeiwijze geeft mensen de mogelijkheid om een ​​witte moerbeiboom in een kleinere ruimte te hebben. 'Nana' kan over 10 jaar 2,5 meter hoog en breed worden.  De jonge twijgen zijn groen, de oudere bast is grijsbruin en regelmatig gegroefd. Het blad is breed eirond tot hartvormig en maar weinig gelobd, alleen aan de bladvoet soms dieper. Het is met circa 7 cm lengte beduidend kleiner dan bij de soort. De bladrand van het glanzend donkergroene blad is scherp gezaagd. In de herfst kleurt het blad geel. Bij voorkeur aanplanten op een zonnige, warme en beschutte standplaats. Kalkminnend en groeit ook op arme bodem.


Morus alba 'Paper Dolls'

Een intrigerende selectie van witte moerbeien met handschoenvormige bladeren die zwaar gevlekt zijn en bespat met roomwit. Planten zijn krachtige groeiers en vormen na verloop van tijd onregelmatige struikachtige bomen. Geweldig voor zowel kleur als verleidelijke bladtextuur! Foto's zien er vaak enorm uit, hoewel dat planten de neiging vertonen om weer groen te worden. Eetbare zoete vruchten.


Morus alba 'Pendula'

Deze bijzondere kleine, bladverliezende boom staat bekend om zijn treurende groeivorm en biedt een ronde, koepelvormige kroon. Het lichte groen van de diep ingesneden, ovaal tot hartvormige bladeren, die een lengte bereiken van ongeveer 12 cm, vormt de perfecte achtergrond voor de groenwitte, vrouwelijke bloempjes die in maart en april bloeien en later plaats maken voor heerlijke, eetbare moerbeivruchten. Deze moerbei gedijt het best op een beschutte plek in de volle zon en heeft een voorkeur voor een kalkhoudende, vochtige, maar wel goed doorlaatbare grond. Goed winterhardheid.  


Morus alba var. tatarica

Een breedbladige bladverliezende boom of fruit/groente met groen blad en witte bloemen in de lente, gevolgd door roze en wit fruit.. Om goed te groeien geeft hij de voorkeur aan zon. Groeit het beste in goede doorlatende en gemiddelde grond. De bomen zullen vruchten produceren die in grootte en zoetheid voorkomen. Fruit kan rood, zwart of wit zijn.


Morus alba 'White Berry'

Kenmerkend zijn de helderwitte vruchten. Deze hebben een super zoete smaak. Plant moerbei op een zonnige of half beschaduwde plek. Moerbei verdraagt snoei goed. De boom houdt van een arme, kalkrijke grond. Bescherm deze plant in zijn jonge jaren tegen late nachtvorsten in het voorjaar.

bottom of page