top of page

Juglans regia

okkernoot

Juglans regia heeft een bolvormige kroon en in zijn jonge jaren een gladde stam. Het schors van de stam wordt op latere leeftijd grijs en krijgt dan diepe verticale groeven. Hij bereikt uiteindelijk een hoogte van circa 30 meter. De bladeren van Juglans regia bevatten een stof, juglandine, die muggen op afstand houdt. In de maanden mei-juni bloeit Juglans regia met onopvallende geelgroene katjes. De hangende, gele katjes zijn mannelijk en worden 5 tot 15 cm lang. De vrouwelijke bloemen staan rechtop in groepjes van 2 of 3 bij elkaar. De bijna ronde vruchten zijn groen en hebben een gladde bolster. Wanneer Juglans regia circa 15 jaar oud is, verschijnen de noten.

Juglans regia wenst een zonnige tot halfbeschaduwde plek in goed doorlatende, voedselrijke, kalk- en vochthoudende grond.


Juglans regia 'Komeet'

De Juglans regia 'Komeet' is een raszuivere Hagelandse noot  (is een cultivar geselecteerd door Eric Van de Plas), weinig ziektegevoelig en heeft een opgaande groeiwijze wat gunstig is voor boomvorming en optimale plantdichtheid. Afgelopen 20 jaar heeft de Komeet zicht bewezen als een karaktervolle cultivar met veel potentieel. Vers en gedroogd blijft hij smaakvol. Hij valt op in grootte, heeft een mooie schone schaal en een unieke lange ovale vorm. De noot valt mooi uit de bolster. De schaal kraakt makkelijk, zelfs met de hand! De vrucht is eenvoudig uit de schaal te halen.


Juglans regia 'Mini Multiflora Nr.9'

Walnotenboom 'Mini Multiflora Nr.9' -  een nieuwe dwerg-zelfbestuivende  variëteit van walnotenboom. Hij wordt ongeveer 2,5 m hoog.  De vruchten zijn groot, breed eivormig tot ovaal, de kern vult de schaal perfect. De smaak is minder zoet, evenwichtig en heerlijk - de noten zijn geschikt voor directe consumptie. De schaal is grijsbruin, gerimpeld. De oogst begint in september en eindigt in oktober. Dankzij de lagere hoogte is hij ideaal voor kleine tuinen.


Juglans regia 'Mini Multiflora Nr.14'

De walnootboom Mini Multiflora Nr.14 is een lateraal (op zijknoppen) rijk vruchtdragende dwergvorm van de Juglans regia. Deze boom produceert het hele zomer-groeiseizoen mannelijke bloemen die de vrouwelijke bloei ruim overlappen. Door de lange bloeitijd, ook na een late nachtvorst, is men altijd verzekerd van vruchten. Deze boom is zeer geschikt voor een kleine tuin en kan zelfs als kuipplant op het balkon. Met recht een liefhebbersboom voor de particulier. De noten zijn middelgroot en goed van smaak. De noot is wat donkerder van kleur. Ze rijpen eind september begin oktober.

 

Juglans regia 'Purpurea'

De Juglans regia ‘Purpurea’ is een zeer exclusieve en prachtige boom. Het is een langzaam groeiende roodbladige walnotenboom. De jonge twijgen zijn purperrood, oude takken en de bast zijn lichtgrijs en gegroefd. De bladeren lopen glanzend rood uit en kleuren dof purperrood in de zomer. Over het algemeen geeft de Purpurea minder vruchten als andere walnotenbomen. Deze boom wordt vooral als sierboom geplant. De Juglans regia ‘Purpurea’ is niet zelfbestuivend en moet bestoven worden door een andere walnotenboom. De Juglans regia ‘Buccaneer’ of ‘Broadview’ zijn goede bestuivers. De Juglans regia ‘Purpurea’ bloeit middentijds en is rijp in september/oktober. De noten vallen vanzelf naar beneden wanneer ze rijp zijn. Wanneer de noten uit de boom geplukt worden bestaat de kans op het beschadigen van de takken waardoor de boom gaat bloeden. Pluk de noten dus niet, maar wacht tot ze uit de boom vallen. De notenboom groeit het beste op een neurale of kalkrijke vochthoudende bodem waar het goed kan wortelen. Het wortelgestel van de boom gaat zowel diep als breed en daarom is goed doorwortelbare grond aan te raden.


Juglans regia 'Utah Giant'

Juglans regia 'Utah Giant'. Dikke Walnoot met herkomst Utah (V.S.). Groen blad.


Juglans x bixbyi 'Mitchell'

Deze walnootboom Juglans x bixbyi Mitchell syn. Mitchell Buartnut is een kruising tussen Juglans cinerea (Boternoot) en Juglans ailantifolia. De boom is zelfbestuivend en bloeit in mei. Het is een flinke, snelgroeiende gezonde boom. De boom is gekruist met een hartjesnoten boom (Juglans ailantifolia) om de bekende boternoten ziekte te voorkomen. De noot is erg lekker met een wat romige, boterachtige maar zoete smaak! De noot wordt veel gebruikt in de verwerking van snoep en andere producten daar er een erg smaakvolle boterachtige olie in de noot zitten. De noten vallen met bolster en al op de grond wat voorkomt dat andere dieren de noten opeten.


overige rassen:

Juglans regia ‘Amphyon‘

Juglans regia ‘Aufhauser Baden‘

Juglans regia ‘Axel’

Juglans regia 'Broadview'

Juglans regia ‘Buccaneer‘

Juglans regia ‘Chiara‘

Juglans regia ‘Coenen‘

Juglans regia ‘Dionym’

Juglans regia ‘Dwarf Karlik 5‘

Juglans regia ‘Franquette’

Juglans regia 'Germisara'

Juglans regia ‘Lange van Lod’

Juglans regia ‘Mini Multiflora nr. 14’

Juglans regia ‘Nr. 26‘

Juglans regia 'Plovdivski'

Juglans regia ‘Purpurea‘

Juglans regia ‘Rita‘

Juglans regia ‘Wunder von Monrepos‘

bottom of page