top of page

Corylus avellana

hazelaar

Corylus avellana ‘Geant Halle’

Kleine, middelgrote boom met oranjebruine noten met donkerbruine strepen. Mooie decoratieve bloei in katjes, in maart, in september is het tijd om de grote ronde vruchten te oogsten, met stevig, wit en geurig vruchtvlees. Zeer krachtige, rustieke variëteit, met een snelle vruchtzetting die grote, ronde hazelnoten oplevert die eindigen in een punt. De schaal is vrij mals, het vruchtvlees wit, geurig, zoet, heerlijk fris. Oogst eind september en oktober. Het bladverliezende blad is groen van kleur.  Solitair planten, in combinatie met bloeiende hagen of in perken met bijvoorbeeld heesters met kleurrijk blad en sierhout. Goede bestuiver, zeer krachtig, zeer winterhard met late bloei, aangepast aan koude streken.


Corylus avellana ‘Lange Tidlig Zellernoot

De vruchtbaarheid is goed en met een geschikte bestuiver is er meer productie te behalen. De hazelnoten zijn goed te bewaren en goed van smaak. Bloeitijd februari/maart. Rijptijd tweede helft september – oktober. Sterke groei met een brede groeiwijze en vormt een dichte kroon.


Corylus avellana 'Rote Zellernuß'

De hazelnoot Red Zellernuss heeft zeer mooi en decoratief rood blad . Of het nu gaat om een ​​solitaire hazelnootstruik of om een ​​hele hazelnootplanthaag: het is gewoon een echte blikvanger in uw tuin. Aanvankelijk met groenige scheuten, worden de bladeren donkerrood in de volle zon, later na het uitlopen . In de zomer kleuren ze wat groen en in de herfst krijgen ze een hele mooie geelachtige herfstkleur . De hazelnoten zijn middelgroot en hebben een goede smaak. Ook de rode keldernoot draagt ​​veel hazelnootfruit. De hazelnootstruik groeit tamelijk zwak tot matig sterk. Hazelnoten groeien als struiken. De noten zijn erg gezond omdat ze veel verschillende B-vitamines en niacine bevatten. Bestuiving onderling door windbestuiving en door insecten.


Corylus avellana 'Anny's Purple Dream'

De inheemse cultivar heeft in verse toestand rode bladeren, die in de loop van het jaar donker tot bruinrood verkleuren. Ze zijn hartvormig tot breed eivormig en grof gekarteld. Van maart tot april produceert deze gele, aarvormige bloemen, in de volksmond bekend als katjes. Vanaf september zijn de gelijknamige hazelnoten klaar voor de oogst. Deze hazelnoot wordt breed, rechtopstaand met dichte scheuten. De hazelaar bereikt een hoogte tot 2 m en een breedte tot 1,50 m en behoort tot de middelhoge struiken. Hij wordt zowel individueel als in groepen gebruikt, maar ook in borders en parken. Hij geeft de voorkeur aan een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plek. Als het gaat om de bodemvereisten, is het uiterst weinig veeleisend. Het is alleen gevoelig voor langere droge perioden. De hazelnoot 'Anny's Red Purple Dream' is goed winterhard.


Corylus x colurnoïdes 'Arie's Nr.10'

De hazelnootboom is zowel geschikt voor particuliere tuin en in de agroforestry maar mag ook in het voedselbos zeker niet ontbreken. Een goed ras voor aanplant in onze regio. De vruchtbaarheid is goed maar met een geschikte bestuiver is de productie hoger. De "trazel"hazelnoten zijn goed te bewaren en smaken lekker. Doordat deze een groot percentage Corylus corlurna genen bezit hebben deze planten geen last van hinderlijke en schadelijke vorming van "opslag" (ongecontroleerde woekertakken die vanuit de stamvoet groeien). Hierdoor is de trazel-hazelnootboom (kruising tussen gewone hazelaar en Turkse) ook echt als een boom(pje) op een laagstam of zelfs als een hoogstamboom te kweken.


Corylus x colurnoïdes  'Chinoka'

Chinoka is een hybride kruising tussen de gewone hazelaar Corylus avellana en de Turkse hazelaar Corylus colurna. Ze hebben vrucht- en sierkenmerken die smakelijke eetbare noten dragen, samen met de zeer decoratieve enveloppen, met ruches van uiterlijk. De bomen zijn krachtig en rechtopstaand. Ze kruisen elkaar of worden bestoven door andere hazelaarvariëteiten. Het beste uitgebreide op diepe, minder vruchtbare gronden. De noten kunnen in de winter 'nat' worden bewaard in vochtig zand en blijven eetbaar en in goede staat totdat ze ontkiemen. Alle varianten bevatten gezonde mono-verzadigde vetten. Na het hakhout wordt stevig, krachtig eenjarige scheuten gebruikt voor het vlechten van manden, hindernissen, de bovenkant van nieuw gelegde heggen of haringen voor rieten daken. Zorg ervoor dat je de noten dagelijks oogst om de aandacht van hongerig ongedierte te vermijden!


Corylus x colurnoïdes 'Farris 88Q'

Deze hazelaar is een hybride kruising tussen de gewone hazelaar Corylus avellana en de Turkse hazelaar Corylus colurna. Ze hebben vrucht- en sierkenmerken die smakelijke eetbare noten dragen, samen met de zeer decoratieve enveloppen, met ruches van uiterlijk. De bomen zijn krachtig en rechtopstaand. Ze kruisen elkaar of worden bestoven door andere hazelaarvariëteiten. Het beste uitgebreide op diepe, minder vruchtbare gronden. De noten kunnen in de winter 'nat' worden bewaard in vochtig zand en blijven eetbaar en in goede staat totdat ze ontkiemen. Alle varianten bevatten gezonde mono-verzadigde vetten. Na het hakhout wordt stevig, krachtig eenjarige scheuten gebruikt voor het vlechten van manden, hindernissen, de bovenkant van nieuw gelegde heggen of haringen voor rieten daken. Zorg ervoor dat je de noten dagelijks oogst om de aandacht van hongerig ongedierte te vermijden!

 

Corylus x colurnoïdes 'Melchior'

Deze hazelaar is een hybride kruising tussen de gewone hazelaar Corylus avellana en de Turkse hazelaar Corylus colurna. Ze hebben vrucht- en sierkenmerken die smakelijke eetbare noten dragen, samen met de zeer decoratieve enveloppen, met ruches van uiterlijk. De bomen zijn krachtig en rechtopstaand. Ze kruisen elkaar of worden bestoven door andere hazelaarvariëteiten. Het beste uitgebreide op diepe, minder vruchtbare gronden. Het blad heeft een gele herfstverkleuring. Bloei februari-maart.


Corylus x colurnoïdes 'OSU20'

Deze hazelaar is een hybride kruising tussen de gewone hazelaar Corylus avellana en de Turkse hazelaar Corylus colurna. Ze hebben vrucht- en sierkenmerken die smakelijke eetbare noten dragen, samen met de zeer decoratieve enveloppen, met ruches van uiterlijk. De bomen zijn krachtig en rechtopstaand. Ze kruisen elkaar of worden bestoven door andere hazelaarvariëteiten. Het blad heeft een gele herfstverkleuring. Bloei februari-maart.


Corylus x corlurnoïdes 'Morrisoka'

Deze hazelaar is een hybride kruising tussen de gewone hazelaar Corylus avellana en de Turkse hazelaar Corylus colurna. Ze hebben vrucht- en sierkenmerken die smakelijke eetbare noten dragen, samen met de zeer decoratieve enveloppen, met ruches van uiterlijk. De bomen zijn krachtig en rechtopstaand. Ze kruisen elkaar of worden bestoven door andere hazelaarvariëteiten. Het blad heeft een gele herfstverkleuring. Bloei februari-maart.

bottom of page