top of page

Castanea sativa

tamme kastanje

Castanea sativa 'Marigoule'

Hybride als resultaat van de kruising van een Europese kastanjeboom en een Japanse kastanjeboom, Castanea sativa Marigoule of Marigoule kastanje wordt zeer gewaardeerd om zijn grote vruchten (goed houdbaar) met stevig en zoet vruchtvlees, zijn goede productiviteit en zijn weerstand tegen ziekten. De Castanea sativa Marigoule is geënt op de sativa-variëteit, zelfvruchtbaar en bloeit in juni-juli in lang hangende katjes. Het produceert dan grote, glanzende roodbruine vruchten met een zoete smaak en stevig vruchtvlees. Deze worden geoogst in september-oktober. Marigoule kastanjes worden vers gegeten, gegrild, omgevormd tot room, jam of gekonfijte kastanjes. Op een droge plaats blijven ze heel goed. Het is noodzakelijk om een ​​​​grote ruimte te hebben om het te planten. Hij waardeert een zure grond (heidegrond), fris, rijk, diep en goed doorlatend, blootgesteld aan de zon of halfschaduw. Houdt niet van kalk en overmatige vochtigheid. Het is bestand tegen kou tot -15°C maar ook tegen droogte. Het is niet nodig om het te snoeien.


Castanea sativa 'Marlhac'

Kastanjeboom Castanea sativa Marlhac is een gezonde boom met eetbare kastanjes. Dit van oorsprong Franse ras produceert eetbare kastanjes. Het is een snelgroeiende boom en wordt bovendien ook veel gebruikt als bestuiver door zijn late bloei. De bloemen zijn ook een echte toevoeging aan de biodiversiteit! De noten van de tamme kastanje zijn heel rijk in koolhydraten (vergelijkbaar met tarwe en rijst) en suiker, terwijl ze daarentegen arm zijn in vet. Dit leverde hen de bijnaam ‘brood van de bomen’ op. De hoge voedingswaarde, samen met de rijke smaak, maakt kastanjes zeer aantrekkelijk voor de consument. De noten kunnen verst of gekookt gegeten worden, terwijl andere variëteiten dan weer gebruikt worden voor kastanjebloem. Het hout van kastanjes, wordt dan weer sterk geapprecieerd voor zijn mooie kleur, natuurlijke duurzaamheid en gemakkelijke bewerking.


Castanea sativa 'Rousse de Nay'

Kastanjeboom Castanea sativa Rousse de Nay is een gezonde, vruchtbare, boom met eetbare kastanjes. Dit van oorsprong Franse ras produceert smaakvolle eetbare kastanjes. Hardgroeiende boom waardoor deze geschikt is voor grote tuinen en parken. De donkergrijze, netvormige gescheurde schors maakt van deze plant een blikvanger in elke tuin. Bruine, grote vruchten met een melige, aromatische smaak. De vruchthuid is stekelig. De vruchten rijpen vanaf oktober. Het aanplanten van meerdere verschillende rassen bij elkaar geeft vaak een hogere vruchtdracht met beter gevulde kastanjes.

bottom of page