top of page

Carya illinoinensis

pecannoot

Carya illinoinensis Choctaw

De Carya illoinensis 'Choctaw' is een van de veel gebruikte soorten in het produceren van Carya noten. De boom is afkomstig uit Noord-Amerika maar werd vooral verspreid door de indianen, vandaar de naam van het soort. De Choctaw wordt vooral aangeplant op de wat nattere delen van Europa. Bij goed snoeien in de zomer is de boom ook geschikt voor u in de tuin.

Door de zoete smaak van de vrucht is het een erg gewilde soort in de Peccan productie. Een van de verkozen soorten op basis van de smaak en van de rijke dracht.


Carya illinoinensis Desirable

Een van de belangrijkste kenmerken van de Desirable Pecan zijn de grote en hoogwaardige noten. De noten hebben een dunne schil en een rijke, boterachtige smaak, waardoor ze zeer wenselijk zijn om vers te eten of te gebruiken in verschillende culinaire toepassingen.

Als het gaat om het kweken van de wenselijke pecannoot, vereist het een lang groeiseizoen. Hij geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Snoeien kan in de late winter of het vroege voorjaar worden gedaan om de vorm van de boom te behouden en een gezonde groei te bevorderen.


Carya illinoinensis ‘Pawnee’

De Carya illinoinensis 'Pawnee' is een van de meeste gebruikte soorten voor de pekannoten teelt in de Carya familie. De boom is afkomstig uit Noord-Amerika maar werd vooral verspreid door de indianen, vandaar de naam van het soort. De hoogte van een volwassen boom is 8-10 meter. Echter is de boom erg goed te snoeien en kleiner te houden indien gewenst. Dit maakt de boom uitermate geschikt voor in de tuin maar kan ook goed in de natuur of in parken worden geplant. De boom is gedeeltelijk zelfbestuivend, maar we adviseren om deze samen te planten met een ander soort Carya. De Pawnee is een van de grotere noten in de Carya familie en begint met het afrijpen in september, dit is vroeger dan de meeste Pecan noten. Het olie gehalte van de vrucht is erg hoog waardoor men soms specifiek de noot van de Pawnee wensen.


Carya illinoinensis ‘Western Schlee’

De boom is afkomstig uit Noord-Amerika maar werd vooral verspreid door de indianen, vandaar de naam van het soort. De hoogte van een volwassen boom is 8-10 meter. Echter is de boom erg goed te snoeien en kleiner te houden indien gewenst. Dit maakt de boom uitermate geschikt voor in de tuin maar kan ook goed in de natuur of in parken worden geplant. De boom is gedeeltelijk zelfbestuivend, maar aanbevolen om deze samen te planten met een ander soort Carya. De noten hiervan zijn de overwegend kleiner maar erg smaakvol en wordt rijkelijk bestoven door de Pawnee. Omdat de noten wat kleiner zijn wordt dit soort vooral gebruikt als bestuiver voor een verschillend aantal soorten waaronder de Chocktaw, ... De Western Schley is extra goed bestand tegen droogtes.


Carya illinoinensis ‘Wichita’

De boom is afkomstig uit Noord-Amerika maar werd vooral verspreid door de indianen, vandaar de naam van het soort. Deze pecannotenboom is zeer interessant vanwege zijn snelle vruchtzetting, tussen 4 en 5 jaar, zijn hoge productiviteit en de snelheid van zijn vrij grote notenoogsten. De boom is goed te snoeien en kleiner te houden indien gewenst. De boom is gedeeltelijk zelfbestuivend, maar aanbevolen om deze samen te planten met een ander soort Carya.  Een matig rechtopstaande boom die krachtig is en al op jonge leeftijd vruchtbaar is. Vroegrijp en vruchtbaar. De noten zijn groot, hebben paarszwarte strepen en vlekken op de definitieve, bruine schillen. Ze zijn matig langwerpig

bottom of page